poniedziałek, 15 października 2012

Carrot soup with coconut milk


Piękny pomarańczowy kolor na szare jesienne dni. Odchodząc trochę od tematu mody i stylizacji, wrzucam przepis na krem marchewkowy.

Potrzebujemy :
- pół kilo marchewki
- puszkę mleczka kokosowego
- przyprawy : curry, sól, cukier, koperek, pieprz cytrynowy, mielony imbir (wiadomo lepszy byłby świeży)

Obieramy marchewkę i kroimy je w plastry ok 0,5 cm. Wrzucamy do garnka z masłem i dusimy, aż zrobi się miękka. Następnie zalewamy mleczkiem kokosowym, aż zakryje pomarańczową zawartość. Dodajemy przyprawy sprawdzając intensywność smaku oraz ostrość, którą chcemy osiągnąć. Po zagotowaniu blendujemy zawartość. Podajemy z kroplą mleczka kokosowego bądź śmietany i pietruszką :) Proste prawda? Przypominam, że kilo marchewki to 1zł, a mleczko kokosowe można znaleźć już za 5zł. Smacznego!








1 komentarz: